City of Santa Fe Ethics and Campaign Review Board

Subcommittee’s Proposed
Advisory Opinion
Application of disclosure requirements for campaign expenditures
by parties supporting a political committee

April 19, 2017

The current election campaign to decide whether the City should impose a tax on drinks
containing sugar to fund pre-kindergarten education has unearthed several issues over the
correct reporting and identification of contributors. Specifically, confusion has arisen over who is
required by the Campaign Act, City Ordinance § 9-2.1, to report expenditures by individuals and
organizations on behalf of political committees; how they are to report; and what disclosures
must be made on campaign materials.

This Advisory Opinion is issued by the Ethics and Campaign Review Board (ECRB), pursuant to its
authority under § 6-16.2, to clarify the reporting requirements under the city ordinance of
contributions to political committees supporting or opposing ballot measures.

1. Do the provisions of the ordinance apply to ballot measure elections?

The two political committees supporting and opposing the sugary drink ballot measure were
advised that, in the opinion of the City Attorney’s Office, § 9-2.6 was not applicable to the
current election because it was not a candidate election. As a result, neither political committee
checked the box on the contribution form to identify its contributors as independent group”
contributors who don’t have to file a campaign finance report under § 9-2.6(A). Likewise,
neither political committee included the required disclosure for contributions from such
independent groups on its campaign materials.

Y
ECRB finds no support for a distinction between candidate elections and ballot measure
elections in the terms of the ordinance. ECRB further finds that such a distinction would be
contrary to the policy underlying the ordinance because it would reduce transparency in
ballot measure elections. Accordingly, ECRB finds that City Ordinance § 9-2.1 applies to all
elections, including both candidate elections and ballot measure elections.

2. How must political committees supporting or opposing ballot measures report
contributions and expenditures under § 9-2.11(A)?

The primary political committees supporting and opposing the ballot measure filed timely
reports disclosing (1) their own expenditures in support of their campaigns, (2) the donors who
have funded their expenditures, and (3) donations to them of campaign materials and services
from other identified individuals and entities, which the political committees have reported as
in kind donations. This third category includes reported expenditures to purchase materials,



such as flyers and yard signs, consulting services, legal fees, office space and canvassing
support, as well as donated employee time.

ECRB interprets § 9-2.11(A) to require that these political committees must report
contributions of all kinds, including in kind donations of goods or services, and to identify
those contributions that have been made by groups not otherwise required to report.

This interpretation is consistent with the policy underlying adoption of the campaign ordinance.
Campaign finance and expenditure reports are intended to disclose to the public the donors to
each side of an election campaign and the purchases made with their funds. When an
independent entity spends money or donates services for a political campaign, the voters are
entitled to know who that entity is, so that the electorate knows who is providing support to
each candidate or each side of a ballot measure.

When the entity making contributions coordinates with a political committee working on the
campaign, that political committee must report on its disclosure statements any coordinated
contributions of money or of in kind campaign services or materials from that entity. No other
report is required from the political committee. That is what both reporting political
committees who received such contributions have done in their reports. (In the cases of
elections for public office, the outside entity will be subject to applicable limits on campaign
expenditures. No such limits have been enacted for ballot measures.)

Although § 9-2.11 does not specifically require inclusion of such a box on the form disclosing in
kind contributions, ECRB requests city staff to modify its in kind donation disclosure form to add
such a box.

3. What issues remain to be decided?

Section 9-2.11(A)(3) mandates that any political committee disclose to the electorate when a
source of the funding for the materials is not required to file a campaign report. While it would
be preferable for the voters to know who paid for the materials, this requirement will at least
give the voters a chance to evaluate the significance of receiving campaign materials published
by a source that has not made full disclosure of its donors.

The requirement is triggered when a reporting political committee has identified the name of a
contributor and indicated that the contributor is not subject to reporting requirements. If the
contributor has in fact not filed a campaign finance disclosure form, then pursuant to § 9-2.6(B),
any campaign materials distributed by the political committee using funding from that
contributor must have a required disclosure on it. The required disclosure reads: “This
campaign material is supported in part by donations from an organization that is not required
to disclose its contributors to the Santa Fe County Clerk.”

The reports filed by the two political committees supporting and opposing the sugary drink tax
ballot measure bring to light another issue on which ECRB seeks public input. One reading of



the ordinance is that the political committees were not required to check the box or include the
disclosure for the contributions that they received from union and trade association donors
because those donors were required to file their own campaign finance reports under § 9-2.6.
However, another way to read the ordinance is that the political committees should have
checked the box and included the disclosure because those donors qualify as independent
group contributors who are not required to disclose their contributors. The issue becomes
further complicated when the types of donations made by such organizations are examined: is
a donation of banners to a political committee by a group that does not qualify as a political
committee an in kind donation by an independent group or are those banners campaign
materials that require a campaign finance report? Which donors are required to file their own
reports identifying their contributors? How onerous would such filing requirements be on the
City Clerk? Etc.

ECRB cannot answer these and other related questions without seeking input from the City and
the public. ECRB thus seeks public comment and invites the public to raise items of concern at
the next ECRB meeting. After public comment, ECRB intends to issue another advisory opinion
and decide whether clarifying amendments to the ordinance are needed to prevent confusion
in the next City election campaigns.



Draft: August 3, 2017

Advisory Opinion by the City of Santa Fe Ethics and Campaign
Review Board

Opinion #17-01

Problem: What disclosures are required under the City of Santa
Fe Campaign Code when political committees and/or
candidates receive in-kind contributions of campaign materials
from donors who have made expenditures that would
otherwise fall under the provisions of Section 9-2.6,
“Independently Sponsored Campaign Communications and
Reporting”?

Question I: Section 9-2.6(A) of the City Campaign Code requires
independent individuals and organizations to disclose campaign
contributions that meet certain threshold requirements. What
are the disclosure obligations of the persons or entities who
make or receive these kinds of expenditures?

Answer: Independent individuals and organizations making
qualifying campaign expenditures under Section 9-2.6(A) must
make the following disclosures:

1) File a report of the expenditures, and all contributions
received from other sources for the purpose of paying for



such expenditures, with the city clerk on the days
prescribed for filing of campaign finance statements.

2) Specify each contribution by date, amount of contribution,
name and address and occupation of the person or entity
from which the contribution was made.

3) Meet all other requirements of Section 9-2.6(A): e.g., no
contribution shall be reported in the name of another, etc.

4) Comply with the provision of Section 9-2.6(B), that any
person or entity required to file under Section 9-2.6 who
receives contributions from another entity that does not
have to disclose its contributors to the city clerk, shall
place a visible disclosure statement to that effect on its
campaign materials. Examples of exempt contributions
that trigger the disclosure statement requirement may
include contributions of less than $250 in value or those
made outside the 60-day window for required disclosure.

5) If the individual or entity making the expenditures
governed by Section 9-2.6 did not receive any
contributions for the express purpose of making those
expenditures, but instead used personal or business assets
for the expenditures, that should be certified to the city
clerk in the required report of expenditures.



Question II: What are the disclosure obligations of candidates
or political committees who receive in-kind contributions from
independent persons or entities that have made the
expenditure described in Section 9-2.6(A)?

Answer: Candidates and political committees receiving in-kind
contributions from independent sources must make the
following disclosures:

1) If an independent individual or entity contributes
campaign materials to a candidate or political
committee, that contribution must be reported by the
recipient candidate or political committee in its own
finance statements. Disclosure by the candidate or
political committee does not absolve the individual or
entity making the expenditures governed by Section 9-
2.6 from the reporting requirements of that provision.

2) If the recipient of the in-kind contribution of materials
governed by Section 9-2.6 receives such a contribution
from a person or entity that is not required to disclose
its contributors, it should disclose that on its campaign
finance statements, as required by Section 9-2.12(B).



Fact pattern: “It’s a Zoo Out There”—an independent group--wants to expend $1000 for a lavish
buffet for a reception for Private Candidate X for mayor two weeks before Election Day. “It's a Zoo”
has invited 300 people.! The following flows from that action?

1. “It’s a Zoo” has to file a campaign report? YES or NO. If yes, its report looks like...

Contributor Name Amount Have to Disclose own Contributor list
Dog Indep Group $300 check

Cat Indep Group $250 check

Horse Indep Group $250 check

Capital Cars $150 check

Johnny Citizen $50 check

Expenditure Name Amount

Food expenses from Zack’s Cafe | $1000

Cat Indep Group plans to raise $ and send out a flier to 300 people next week. Horse Indep Group does
not plan any further activity.

2. The box next to Dog Indep Group, Cat Indep Group must be checked? YES or NO.

3. The box next to Horse Indep Group, Capital Cars, Johnny Citizen must be checked? YES or NO.

4. Dog Indep Group, Cat Indep Group, Horse Indep Group, Capital Cars & Johnny Citizen must file
their own reports? YES or NO

It's a Zoo’s invitation reads: “You should support Private Candidate X at our lavish buffet because he is
pro-animal. This dinner is supported in part by donations from organizations that do not have to
disclose their contributors to the City Clerk.”

5. It's aZoo’s invitation is in compliance with code? YES or NO.

Private Candidate X's report looks like....

Contributor Name Amount Have to Disclose own Contributor list
It's Zoo Qut There $1000 (in kind)
Justin Miller $100 check
Judie’s Towing $450 check
Expenditure Amount
Anthony Scaramuci-staff salary $550

7.The box next to It's a Zoo must be checked? YES or NO.
8. The box next to Justin Miller and Judie’s Towing must be checked? YES or NO

9. Justin Miller & Judie’s Towing must file their own reports? YES or NO

! This document was created by the City Attorney’s Office to provide as a set of silly but relevant hypothetical
examples.



Current language on “check box”



City of Santa Fe

INDEPENDENTLY SPONSORED CAMPAIGN REPORTING

CAMPAIGN FINANCE STATEMENT / CONTRIBUTIONS BY ENTITIES
(See §§9-2.3(J)(2) and 9-2.6(D) SFCC 1987)

Name of Person or Entity

Reporting Period TO
Total of Contributions this Reporting Period: $0.00
Cumulative Total of Contributions to Date (Including this Report): $0.00
Date Name of Entity Cash/Check Contributor |*Contributor
Received Physical Address Credit Card | Amount Cumulative | Disclosure
Name of President, C.E.O. or Equivalent Position Other Total Not required
(ATTACH ADDITIONAL PAGES AS NEEDED) Page Total $0.00

Page 1 of

CC096A




Possible new language on “check box”



City of Santa Fe

CAMPAIGN FINANCE STATEMENT / CONTRIBUTIONS BY INDIVIDUALS

Page Total

(Continued)
Haveto  |Cash/Check Contributor
Da?e Name, Home Address, Occupation and Name of Employer Discl?éz 8wn car:dit cgfd Amount Cumulative
Received Contributor list Other Total
(ATTACH ADDITIONAL PAGES AS NEEDED)

Page of

CCO248B - 08/2015



Possible new language for “check box” on the
In-Kind Contribution form



City of Santa Fe

CAMPAIGN FINANCE STATEMENT / CONTRIBUTIONS IN-KIND

Haveto  |Cash/Check Contributor
DaFe Name, Home Address, Occupation and Name of Employer Discli‘;?a gwn Car:dit Cgfd Amount Cumulative
Received Contributor list Other Total
(ATTACH ADDITIONAL PAGES AS NEEDED) Page Total

Page of

CCO24B - 08/2015



Current language for asterisk



City of Santa Fe

CAMPAIGN FINANCE STATEMENT CERTIFICATION

This Campaign Statement has been prepared with all reasonable diligence and is true and complete in
accordance with §9-2 SFCC 1987; however, the Campaign Finance Statement of a candidate for Municipal
Judge is not required to be signed or acknowledged by the candidate.

Candidate's Signature Date

Treasurer's/Deputy Treasurer's Signature Date

Treasurer's/Deputy Treasurer's Address

Subscribed to and sworn before me this day of

Notary Public

My Commission Expires:

Received in the Office of the City Clerk at (AM/PM) on the day of

(SEAL)

Yolanda Y. Vigil, CMC, City Clerk

*A candidate or political committee that receives contributions from another entity that does not have to disclose
its contributors to the City Clerk, shall indicate as such on the campaign finance statement submitted to the
City Clerk pursuant to existing reporting requirements. (§9-2.12(B) (Form CC0258)

« The term "contribution" does not include a volunteer's personal services provided without compensation or the
travel or personal expenses of such a campaign worker. (§9-2.3(1)(2) SFCC 1987)

» The City Clerk is authorized to reject any incomplete campaign finance statements. (§9-2.10(E) SFCC 1987)

+ The City Clerk shall assess a fine of one hundred dollars ($100) for unexcused late filing of campaign finance
statements. (§9-2.10(G) SFCC 1987) :

CCo28



Possible new l[anguage for asterisk



City of Santa Fe

CAMPAIGN FINANCE STATEMENT CERTIFICATION

This Campaign Statement has been prepared with all reasonable diligence and is true and complete in
accordance with §9-2 SFCC 1987; however, the Campaign Finance Statement of a candidate for Municipal
Judge is not required to be signed or acknowledged by the candidate.

Candidate's Signature Date

Treasurer's/Deputy Treasurer's Signature Date

Treasurer's/Deputy Treasurer's Address

Subscribed to and sworn before me this day of

Notary Public

My Commission Expires:

Received in the Office of the City Clerk at (AM/PM) on the day of

(SEAL)

) ) Yolanda Y. Vigil, CMC, City Clerk
Please put a check in this box if the contributor .has to disclose

his/her/its —'own contributor list. Citation:

* A candidate or political committee that receives contributions from another entity that does not have to disclose
its contributors to the City Clerk, shall indicate as such on the campaign finance statement submitted to the
City Clerk pursuant to existing reporting requirements. (§9-2.12(B) (Form CC025B)

* The term "contribution” does not include a volunteer's personal services provided without compensation or the
travel or personal expenses of such a campaign worker. (§9-2.3(1)(2) SFCC 1987)

* The City Clerk is authorized to reject any incomplete campaign finance statements. (§9-2.10(E) SFCC 1987)
* The City Clerk shall assess a fine of one hundred dollars ($100) for unexcused late filing of campaign finance

statements. (§9-2.10(G) SFCC 1987)

Cccozs



